Nyhets klipp

Kravet på kapital i aktiebolag har sänkts till 50 000 kronor

Riksdagen har beslutat att sänka kravet på aktiekapital i privata aktiebolag från 100 000 kronor till lägst 50 000 kronor. Beslutet började gälla den 1 april 2010. 

Läs mer...

 
Kort om de tre vanligaste bolagsformerna PDF Utskrift E-post
Skrivet av Administrator   
2013-07-14
Har du koll på skillnaden mellan aktiebolag och handelsbolag? Det är inte lätt att välja rätt företagsform när man ska starta eget. Därför berättar här Annika Eklöf, Driftigs skribent inom ekonomi, om vad skillnaderna är mellan de tre vanligaste företagsformerna; aktiebolag, handelsbolag och enskild firma.

Att driva företag är inte alltid en dans på rosor. Som företagare ska man bland annat kunna marknadsföra sitt företag, förstå sig på ekonomi, ta hand om sina anställda och vara en bra ledare, men framför allt så måste man kunna det företaget säljer. Utöver det måste man även veta vilken företagsform man ska välja för sitt företag. Här får du en beskrivning på de tre vanligaste företagsformerna:

Aktiebolag
I ett aktiebolag har ägarna aktier. I ett privatbolag måste aktiekapitalet minst vara 50 000 kr. Bolaget är en juridisk person, som innebär att bolaget kan ingå avtal.

I och med att revisorsplikten är avskaffad är företaget då ansvariga för att göra sin egen årsredovisning och skicka den i rätt tid till bolagsverket. Självklart finns det krav för att inte ha revisor. Företaget måste uppfylla minst två av dessa tre krav:

- Bolaget ska ha högst tre anställda
- Omsättningen, alltså den totala försäljningen, ska ligga under tre miljoner
- Balansomslutningen, alltså tillgångarna, ska ligga under 1,5 miljoner.

Om ägarna är anställda i sitt aktiebolag betalar man ut lön och rapporterar och betalar sociala avgifter till skatteverket månaden efter. Annars kan uttaget bli ett förbjudet lån.

 

Handelsbolag
Handelsbolaget ägs av två eller fler personer. Alla ägarna är solidariskt ansvariga för företagets intäkter samt kostnader. Om bolaget går med förlust blir det ägarna som måste betala dess skulder. Fordringsägaren har rätt att gå till vem som helst av ägarna för att få en fordran betald.

Ägarna rapporerar sin del av resultatet i sin privata inkomstdeklaration. Det innebär att ägaren själv måste betala in sina skatter och egenavgifter till skatteverket.

Företaget har ett eget skattekonto hos skatteverket, där momsen, skatter och avgifter för anställda betalas. Ett handelsbolag är en juridisk person och kan därför ingå avtal. Inget startkapital krävs.

Enskild firma (kallas även enskild näringsidkare)
Den enskilda firman har en ägare som är personligt ansvarig för företagets alla intäkter och kostnader, så om företaget går med förlust blir det ägaren som måste gå in och betala dessa med privata medel.

Ägaren deklarerar resultatet i sin privata inkomstdeklaration vilket gör att skatter och egenavgifter betalas av ägaren privat.

Den enskilda firman är inte en juridisk person utan alla avtal görs med ägaren. Inget startkapital krävs

Annika Eklöf

 

 

 

Annika Eklöf | Minocta Ekonomi
Den här e-postadressen är skyddad från spam bots, du måste ha Javascript aktiverat för att visa det | 0704-12 33 50

 
Nästa >

Fri redovisnings rådgivning

Fri redovisnings rådgivning

Telefontid Tisdagar: 09:00 - 11:00
Telefon: 08-410 004 05

läs mer...

Hjälp med bokföring!

Vi erbjuder alla tjänster inom bokföring och redovisning.
Ring oss på 08 - 410 004 05

Starta eget!

Vi hjälper dig från idé till egen firma.

Copyright 2019 Minocta Ekonomi.